January 14, 2007

Singleton 12 years old

Singleton is re-newed in design and packaging and on the market as single malt. The single malt is produced in Auchroisk, one of the newest distillery of Diageo. The distillery was built in 1973, and the stills produced their first spirit a year later. The first Singleton was bottled only in 1986, after 12 years of maturation. Only 10% of Auchroisk's whisky is bottled and sold as the Singleton single malt, the remaining being used in blends, especially in J&B. The distillery has a unique system of how to avoid the wash to overflow during the first phase of the fermentation. Instead of using the common "rotating motor with a propeller" inside the wash backs, Auchroisk's system has four stainless steel bars above each wash back. The bars help the foam produced by the fermentation goes down right when reaching any of the bars. Auchroisk's craftmen tell that the secret to the whisky-making is that they take a little longer to ferment and distill only the finest ingredients in order to produce a smoother and more rounded taste. The "new" Singleton 12 YO is golden in colour, has a rich and tipically Speyside nose with sweet fruits and a hint of citrus, and gives a smooth and wee bit sweetish taste with a touch of some sort of wildberry.

Megújult a Singleton maláta whisky mind design, mind csomagolás tekintetében. Ezt a maláta whiskyt a Diageo vállalat egyik legújabb lepárlóüzeme, az Auchroisk készíti. Az üzemet 1973-ban építették, de a lepárló üstök csak egy évvel később kezdtek működni. Az első Singleton whiskyt 12 évnyi érlelés után, 1986-ban dobták piacra. Az Auchroisk-ban készített whiskynek csak 10%-a kerül palackozott maláta whiskyként eladásra, a többi 90%-ot blended whiskyk, különösen a J&B gyártása során használják fel. A lepárlónak van egy a többi üzemtől eltérő eljárása arra, hogyan akadályozza meg, hogy az erjesztés során keletkező hab túlcsorduljon az erjesztőkádak tetején. A más üzemekben szokásosan használt "motorral hajott propellerszerű keverő szerkezet" helyett, az Auchroisk erjesztőkádjainak tetején fekszik 4 rozsdamentes acélból készült rúd. Amint a hab eléri ezeket a rudakat, a rudak gátolják meg a további habzást. (A folyamat otthon is egyszerűen szimulálható. A korsó peremén túlfolyó sörhabot is meg lehet fékezni, ha az ujjunkat a pohár pereménél a habba "dugjuk". A habzás azonnal lefékeződik.) Az Auchroisk mesteremberei szerint az ő whiskyjük titka, hogy kissé hosszabban erjesztik a cefrét, valamint hogy csak a legfinomabbra előkészített alapanyagokat használják a lepárlásnál. Ettől lesz a whiskyjük lágy és kerek. A megújult 12 éves Singleton aranyszínű, gazdag, tipikusan speyside-i gyümölcsös illata van némi citrus árnyalattal, valamint lágy, kissé édeskés, erdei bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízárnyalattal.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home