The peatiest and smokiest
Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg. The three distilleries standing in the chilly, but moist weather and facing the Atlantic Ocean on South Islay. Three unique distilleries couple of hundreds miles from each other on a relatively small Island. But three distinctively different Single Malt whiskies. I knew them, first I tasted each of them couple of years ago. They are definitely not for the beginners. 'No half measures' as Laphroaig's former advertisement said. Love them or hate them. The most complex whisky character as experts say. The Islay character. Peaty, smoky, salty with a hint of iodine or seaweed. But I have never ever put them next to each other and tasted them one after the other. The question came up recently: which one of the three is the most peaty and smoky? We had our regular whisky club last Sunday, where finally tasted each of them. What an exciting experience! Lagavulin 16 YO, Laphroaig 10 YO and Ardbeg 10YO non-chill filtered. What differences what we never thought! We found Ardbeg a bit too pale compared to the other two, although in character it delivered the most malty and salty notes. Maybe non-chill filtering makes it more oily. Lagavulin was too much of a good thing. Dry, full-bodied, beautifully balanced peat and smoke, but the impact of the maturation in sherry casks made it too spicy and fruity for us. Its taste is too colourful, wants to give us too much. Laphroaig however proved to be brilliantly balanced and complex. We felt this is what Islay is about. We found it lighter and less sweet in balance compared to its nose and taste. So our answer for the question is Laphroaig. But then came the next question: and what about Caol Ila ...
Lahproaig, Lagavulin és Ardbeg. Három lepárló üzem Islay déli részén, kitéve a hűvös, esős időjárásnak az Atlanti Óceán partján. Három különleges lepárló pár száz méterre egymástól ezen a kicsiny szigeten. És mégis három különböző skót maláta whisky. Ismertem már őket, már évekkel ezelőtt megkóstoltam mindhármat. Határozottan állíthatom, hogy egyik sem kezdőknek való. Az ember vagy szereti, vagy utálja ezt az ízt. A szakértők szerint a legösszetettebb whisky karakterek. Az Islay whiskyk jellegzetes karaktere. Tőzeges, füstös, sós, enyhén jódos vagy hínáros. Érdekes módon még sosem jutott eszembe egymás mellé tenni és sorban megkóstolva összehasonlítani őket. Nemrégiben merült föl bennünk az a kérdés, hogy vajon a három közül melyik lehet a legtőzegesebb és legfüstösebb. A szokásos havi whisky klubunkat épp múlt vasárnap tartottuk, ahol is végül választ kerestünk a kérdésünkre. És milyen élményben volt részünk! A 16 éves Lagavulin, a 10 éves Laphroaig és a 10 éves szűretlen Ardbeg. Sosem gondoltuk volna, hogy ekkora különbség van közöttük. Az Ardbeget társaihoz képest kissé sápadtnak találtuk, jóllehet karakterében ez bizonyult a legmalátásabbnak és legsósabbnak. És talán a hűtveszűrés hiánya miatt a legolajosabbnak is. A Lagavulin viszont túl sok volt a jóból. Száraz és testes ital, gyönyörűen egyensúlyozza a tőzeges-füstös jegyeket, de a sherry hordók hatása számunkra túl fűszeres és gyümölcsös whiskyt érlelt belőle. Íze túlságosan sokszínű, túl sokat akar adni. A Laphroaig ehhez képest brilliánsan kiegyensúlyozott és összetett karakter. Ez az a karakter, amiről Islay híressé vált. Illatához és ízéhez képest összességében könnyedebbnek és kevésbé édesnek találtuk. A kérdésre a válaszunk tehát a Laphroaig lett. Aztán eszünkbe jutott a következő kérdés: de milyen akkor a Caol Ila ...
Lahproaig, Lagavulin és Ardbeg. Három lepárló üzem Islay déli részén, kitéve a hűvös, esős időjárásnak az Atlanti Óceán partján. Három különleges lepárló pár száz méterre egymástól ezen a kicsiny szigeten. És mégis három különböző skót maláta whisky. Ismertem már őket, már évekkel ezelőtt megkóstoltam mindhármat. Határozottan állíthatom, hogy egyik sem kezdőknek való. Az ember vagy szereti, vagy utálja ezt az ízt. A szakértők szerint a legösszetettebb whisky karakterek. Az Islay whiskyk jellegzetes karaktere. Tőzeges, füstös, sós, enyhén jódos vagy hínáros. Érdekes módon még sosem jutott eszembe egymás mellé tenni és sorban megkóstolva összehasonlítani őket. Nemrégiben merült föl bennünk az a kérdés, hogy vajon a három közül melyik lehet a legtőzegesebb és legfüstösebb. A szokásos havi whisky klubunkat épp múlt vasárnap tartottuk, ahol is végül választ kerestünk a kérdésünkre. És milyen élményben volt részünk! A 16 éves Lagavulin, a 10 éves Laphroaig és a 10 éves szűretlen Ardbeg. Sosem gondoltuk volna, hogy ekkora különbség van közöttük. Az Ardbeget társaihoz képest kissé sápadtnak találtuk, jóllehet karakterében ez bizonyult a legmalátásabbnak és legsósabbnak. És talán a hűtveszűrés hiánya miatt a legolajosabbnak is. A Lagavulin viszont túl sok volt a jóból. Száraz és testes ital, gyönyörűen egyensúlyozza a tőzeges-füstös jegyeket, de a sherry hordók hatása számunkra túl fűszeres és gyümölcsös whiskyt érlelt belőle. Íze túlságosan sokszínű, túl sokat akar adni. A Laphroaig ehhez képest brilliánsan kiegyensúlyozott és összetett karakter. Ez az a karakter, amiről Islay híressé vált. Illatához és ízéhez képest összességében könnyedebbnek és kevésbé édesnek találtuk. A kérdésre a válaszunk tehát a Laphroaig lett. Aztán eszünkbe jutott a következő kérdés: de milyen akkor a Caol Ila ...
0 Comments:
Post a Comment
<< Home