October 18, 2006

Auchentoshan


If it is the "take a dram", why not introduce it a bit more. Auchentoshan 10 YO Lowland Scotch Malt whisky (Och-en Tosh-an). Fresh, perfume scented with a touch of lemon peel. Its taste delivers a mixture of sundried fruits and citrus with slight cinnamon and the malt also comes through. The finish is clearly malty with nutty and cocoa flavour at the end. Auchentoshan 10 YO is a lightly sweet, fruity-flowery summer magic from the North part of the Lowlands. The distillery dates back to 1800, although its license was granted in 1823. Nowadays it belongs to the Suntory group, together with Bowmore and Glen Garioch. The distillery and its equipments were re-build 2 or 3 times in the past 150 years. The only distillery in Scotland which distilles its whisky three times. Therefore the whisky is the strongest among Scotch Malt whiskies when filled in casks for maturation. First distillation produce 18% abv, the second 54%, and the third reaches 81% (!).

Ha már ez a remek whisky a "Heti korty", miért ne mutatnám be kicsit jobban. Az Auchentoshan 10 éves egy skót-alföldi maláta whisky (ejtsd: oshentoshan). Friss, parfümös, szemernyit citromos illattal. Ízében remekül keveredik az aszalt gyümölcsök meleg és a citrusok friss édessége, némi könnyed fahéj és maláta érzéssel. A lecsengése tisztán malátás, de kakaós-diós ízzel a végén. Az Auchentoshan 10 éves egy könnyedén édeskés, gyümölcsös-virágos nyári ízcsoda a Skót-Alföld északi tájairól. A lepárló 1800 körül épült, jóllehet szeszfőzési engedélyt csak 1823-ban szerzett. Ma a Suntory-csoport tulajdonában van, a Bowmore és a Glen Garioch lepárlókkal együtt. Az üzem és berendezései 2-3-szor is átépültek az elmúlt 150 évben. Az egyetlen skót whisky üzem, amely háromszoros lepárlással készíti maláta whiskyjét. Éppen ezért ez a whisky a legerőssebb a skót maláta whiskyk között az érlelést megelőzően a hordókba töltéskor. Az első lapárlás 18%-os alkoholtartalmú, a második 54%-os, míg a harmadik 81%-os (!) whiskyt produkál.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home