October 07, 2006

Solera process in Scotland


Glenfiddich Solera Reserve is uniquely different and worthy of discovery. The Solera process is common in Jerez when making brandy, but is unique amongst Scotch whisky distillers. 15 year old Glenfiddich Single Malt is matured to perfection in three types of oak casks: sherry, traditional bourbon and new oak. The whisky is then brought together in the impressive Solera Vat, which is always kept at least half full, before a final finishing period in Solera Tun.
And how does it taste after such a unique treatment? Let's see the tasting notes: a full and fragrant nose, with delicate honey and vanilla notes; wonderfully smooth, with a great depth of flavour combining fruit, gentle spice and a touch of oakiness.

A Glenfiddich Solera Reserve különleges és megéri, hogy felfedezzük. Az ún. Solera eljárás bevett módszer a jerez-i brandy készítésénél, de egyedülálló próbálkozás egy skót whiskylepárló részéről. A 15 éves Glenfiddich maláta whiskyt a tökéletességig érlelik három különböző hordótípusban: sherry-s hordóban, hagyományos bourbon-ös hordóban és új tölgyfahordóban. Az érlelés után a whiskyket egymáshoz keverik egy hatalmas Solera-kádban, amelyet (ez az eljárás lényege) mindig legalább félig töltve hagynak. Ezután egy rövid időszakra tovább érlelik az így előállított whiskyt egy nagyobb méretű Solera-hordóban.
És hogy milyen is az íze ennek a whiskynek a Solera-eljárás után? Íme a jellemzői: kerek és kellemes illatú könnyed méz és vanília jegyekkel, csodálatosan lágy nagyon összetett ízzel, amelyben érződik némi gyümölcs, gyengéd fűszeresség és egy árnyalatnyi tölgyfa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home