Lyne pipe
I rarely write about any single part of the fermenting, distilling equipments. Except now. I have just recognized that even the most of my whisky-freak friends do not know what function the lyne pipe fulfills in the distilling process. The lyne pipe is usually a copper or stainless steel pipe which connects the head of the still to the condenser or worm. During distillation some of the heavier flavours condense from vapour back into liquid form before leaving the still. This is known as reflux, and the greater the degree of reflux the lighter and 'cleaner' the spirit produced. Short stills produce little reflux, compared to tall stills. The angle of the lyne arm has a significant effect on the level of reflux, and so on the style of spirit produced. On most stills, the lyne pipe at the top of the neck is either horizontal, or angled downwards to carry the vapour quickly to the condenser. But, for example, the lyne pipes in Glencadam are angled upwards at 15 degrees on both the wash and the spirit still. Glencadam's stills have very thin swan necks through which heavy fusel oils were being carried over and affecting the character of the whisky. They solved the problem by adjusting the lyne pipe upwards, so heavy flavours can condense back to liquid and be re-distilled.
Ritkán írok a whisky készítésének különböző eszközeiről. Most mégis kivételt teszek. Észrevettem, hogy még a leglelkesebb whisky-őrült barátaim sem ismerik a lyne-cső funkcióját. Nos, ez az ún lyne-cső rézből vagy rozsdamentes acélból készül, és a lepárlóüst tetejét köti össze a hűtő berendezéssel. A lepárlás során jónéhány nehezebb összetevő a szeszpárából vissza cseppfolyósodik mielőtt a forralt szeszpára elhagyná a lepárló üstöt. Ezt a jelenséget úgy nevezik, hogy reflux. Minél intenzívebb a reflux, annál könnyebb, tisztább lesz a whisky. A rövid, tömzsi lepárló üstökben kevésbé történik reflux, szemben a hosszú, keskeny üstökben tapasztalható reflux-szinttel. A lyne-cső lejtése erősen befolyásolni tudja a reflux szintjét, ílymódon a készülő whisky karakterét. A legtöbb lepárlóüst tetejéhez a lyne-cső vízszintesen vagy lejtősen kapcsolódik, így gyorsabban tudja a szeszpárát a kondenzálóba szállítani. Ezzel szemben, például, a Glencadam lepárlóiban a lyne-csövek 15 fokban emelkednek. A Glencadam lepárlóüstjeinek hattyúnyaka ugyanis annyira szűk, hogy a nehezebb, olajos aromaanyagok miután átjutottak rajta, nem folynak vissza, és így negatív hatással vannak a whisky aromájára. Éppen ezért illesztették a lyne-csövet úgy, hogy felfelé emelkedjen, mert így ezek a nehéz olajos párák visszacsoroghatnak a lepárlóüstbe, és újradesztillálódhatnak.
Labels: distillation, Glencadam, Scotch Malt
0 Comments:
Post a Comment
<< Home