Lyne pipe
![Where the lyne pipe is](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhq74P1-l-oyNoXjh8H_VKFxYt1z0xnfUJnkCyhY5hNLCyTF0P4_6Ve9t7isnvYriG9us_QoQkv_10hpMpxSsYgXZIVMOdh0kDd5LxGJBoIDTeHbrcfaW8cnfbAMO6Oysvcwvf8/s320/lynepipe.png)
Ritkán írok a whisky készítésének különböző eszközeiről. Most mégis kivételt teszek. Észrevettem, hogy még a leglelkesebb whisky-őrült barátaim sem ismerik a lyne-cső funkcióját. Nos, ez az ún lyne-cső rézből vagy rozsdamentes acélból készül, és a lepárlóüst tetejét köti össze a hűtő berendezéssel. A lepárlás során jónéhány nehezebb összetevő a szeszpárából vissza cseppfolyósodik mielőtt a forralt szeszpára elhagyná a lepárló üstöt. Ezt a jelenséget úgy nevezik, hogy reflux. Minél intenzívebb a reflux, annál könnyebb, tisztább lesz a whisky. A rövid, tömzsi lepárló üstökben kevésbé történik reflux, szemben a hosszú, keskeny üstökben tapasztalható reflux-szinttel. A lyne-cső lejtése erősen befolyásolni tudja a reflux szintjét, ílymódon a készülő whisky karakterét. A legtöbb lepárlóüst tetejéhez a lyne-cső vízszintesen vagy lejtősen kapcsolódik, így gyorsabban tudja a szeszpárát a kondenzálóba szállítani. Ezzel szemben, például, a Glencadam lepárlóiban a lyne-csövek 15 fokban emelkednek. A Glencadam lepárlóüstjeinek hattyúnyaka ugyanis annyira szűk, hogy a nehezebb, olajos aromaanyagok miután átjutottak rajta, nem folynak vissza, és így negatív hatással vannak a whisky aromájára. Éppen ezért illesztették a lyne-csövet úgy, hogy felfelé emelkedjen, mert így ezek a nehéz olajos párák visszacsoroghatnak a lepárlóüstbe, és újradesztillálódhatnak.
Labels: distillation, Glencadam, Scotch Malt
0 Comments:
Post a Comment
<< Home