October 16, 2005

Tasting 'Fingerprint' Single Malts

We had our monthly whisky-gathering last week, where we tasted three famous Scotch blends against their 'fingerprint' Single Malt Scotch whiskys. Unfortunately, for financial reasons, not against all their fingerprints, but the most important ones. The tasted pair of whiskys were: Ballantine's Finest vs. Miltonduff 10 YO, Buchanan's Black&White vs. Dalwhinnie 15 YO, Teacher's Highland Cream vs. Glendronach 12 YO. Sure, it would have been better to test the blends against two of their 'fingerprints' each, but we couldn't get any Glenburgie and Ardmore for Ballantine's and Teacher's and we've run out of budget for Clynelish for Black&White. But since, it was a very good experience with plenty of learnings regarding the linkage between Single Malt whiskys and blends. The most evident was the link between Ballantine's and Miltonduff giving both the light, summerly and flowery 'Speyside-feeling', while in Black&White we felt a quite different sort of smoke and maltness then it was clearly suggested by Dalwhinnie. In Teacher's we recognized peat-smoke and sweety traces of sherry-vanilla. The latter comes obviously from Glendronach, so the smoke shall be given by Ardmore to the blend. Tasting blends against 'fingerprint' Single Malts is a great fun, I can only recommend.

Múlt héten tartottuk havi rendes whisky-összejövetelünket, ahol három blended skót whiskyt hasonlítottunk össze saját 'fingerprint' maláta whiskyjükkel. Financiális okoból kifolyólag sajnos nem tudtunk minden fingerprintet tesztelni, csak a legfontosabbakat. A kóstolt whisky-párok voltak: Ballantine's Finest vs. Miltonduff 10 YO, Buchanan's Black&White vs. Dalwhinnie 15 YO, Teacher's Highland Cream vs. Glendronach 12 YO. Persze szerencsésebb lett volna mindegyik blended whiskyt két fő malt-összetevőjéhez hasonlítani, de sajnos nem tudtunk Glenburgie-t és Ardmore-t szerezni a Ballantine's-hoz, illetve a Teacher's-hez, és kifogytunk mire Clynelish-t vehettünk volna a Black&White-hoz. Ennek ellenére a kóstoló nagyon jó tapasztalatot adott a blended és maláta whiskyk közötti kapcsolat tanulmányozásában. A legnyilvánvalóbb kapcsolatot a Ballantine's és a Miltonduff között fedeztük fel, mivel mindkettő ugyanazt a kísértetiesen hasonló könnyű, nyárias, virágos 'Speyside-hangulatot' nyújtotta. Míg például a Black&White-ban teljesen más jellegű füstösséget és maláta-aromát azonosítottunk, mint amit a Dalwhinnie sugallt. A Teacher's-ben főként tőzegfüstöt és nyomokban a sherry-s vaníliát érzékeltünk. Ezutóbbi egyértelműen a Glendronach-ból származik, így a füstösség valószínűleg az Ardmore sajátja. Skót blended whiskykben kóstolgatni 'fingerprint' maláta whiskyjüket igen élvezetes, csak ajánlani tudom.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home