October 06, 2005

A MacDuff 38YO and a rare Ardbeg

Last week I met with some members of the Austrian Whisky Club in Vienna, by chance. I wanted to buy some single malt Scotch whiskys, but they had their usual monthly gathering right at the same time, same place. They were really kind since they let me tasted some of their rare whisky curiosities.
MacDuff 38 YO Limited Edition
(bottle No.92, out of 204 bottles)
distilled in June 1967 - bottled in June 2005
Cask Strength 50.8% abv
aged in Sherry cask
Non-chill filtered and non-coloured
It has a very nice full speyside sherry aroma and taste with a hint of chocolat. It is oily full bodied, sweet with a lingering finish.
I was lucky to taste another whisky rarety, too.
Ardbeg "Tribute to Braveheart"
distilled in 1991, Cask Strength 57.1%
Strathysla Cask Finished
This whisky is very young, therefore bright golden coloured with only a light smokiness and with a fresh malt aroma coming through. Also oily, light peated, but with a dry and long finish.

Múlt héten véletlenül összefutottam a osztrák whisky klub néhány tagjával Bécsben. Néhány maltot akartam vásárolni, ám épp ott és akkor tartották havi rendes összejövetelüket. Nagyon kedvesek voltak és meginvitáltak néhány maláta whisky különlegességük kóstolgatására.
MacDuff 38 YO Limited Edition
(a 92-es számú palack a készített 204-ből)
1967 júniusában lepárolva - 2005 júniusában palackozva
Cask Strength 50.8% abv
Sherry hordóban érlelve
szűretlen és nem színezett whisky
Nagyon szép kerek speyside-i sherry aromája van, némi csokoládéval keveredve. Olajosan testes, édes és elég hosszantartó lecsengése van.
Szerencsém volt más whisky ritkaságot is megkóstolni.
Ardbeg "Tribute to Braveheart"
1991-ben lepárolva, Cask Strength 57.1%
Strathysla whiskys hordóban érlelve
Ez a whisky fiatalnak minősül, színe is eléggé világos arany, Ardbegtől szokatlanul enyhe füstösség jellemzi, és némi maláta aroma tör át a kissé tőzeges ízén. Ez is olajos, testes, meglepően kevéssé tőzeges, ám hosszú, száraz, kellemes utóízzel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home