October 10, 2005

'Duck massacre' at Dufftown

Well, this is what Mortlach means. 'Duck massacre', referring to Malcolm's victorious battle in 1010 against the Vikings. A lot happened since then around Mortlach. William Grant was working there for 20 years before he granted Glenfiddich in the neighbourhood. The whisky comes out from Mortlach gets its unique taste partly from the traditional 'cooling' system of fresh whisky after distillation. The whisky flows through 6 copper-pipelines set up outside the distillery building. 'Mortie', as the locals name it, is one of the most kept secret of UDV. It would perfectly fit to the 'Classic Malts' range, but UDV rather use almost all the produced Mortlach whiskys to the blending of Johnnie Walker. I've got recently a very nice independent bottling of Mortlach - Murray McDavid Mortlach 1990. This is a 13YO Single Malt Scotch (aged in fresh sherry casks), which is somehow rated very badly by Jim Murray in its Whisky Bible 2005. I wonder why? Mortlach is usually a full-bodied, sweet and spicy, well balanced and fruity single malt with a smack of the sherry. In the Mortlach I tasted, I also felt some malty aromas and a lingering, warm and full finish. To be honest, it's just like a perfect Christmas Cake for me. Eyes shut, have a sip and right comes all the Christmas memories ...

Nos, a Mortlach valójában azt jelenti, hogy "kacsák tömegmészárlása", ami utalás Malcolm vikingek felett aratott 1010-es fényes győzelmére. Azóta azonban sok minden történt errefelé, pl. William Grant is itt dolgozott 20 évig, mielőtt megalapította a Glenfiddich üzemet a közelben. A Mortlach lepárlóból kikerülő whisky egyik különlegessége, hogy a lepárlás után a mai napig egy 6 rézcsőből álló külső hűtőrendszerben hűtik mielőtt hordókba töltik. 'Mortie', ahogy a helybeliek nevezik, a UDV egyik legféltettebb titka. Nagyon szépen beférne a UDV 'Classic Malts' sorozatába, ehelyett azonban csaknem a teljes termelést a Johnnie Walker blendekben használják fel. Én nemrégiben kaptam egy független palackozó által piacra dobott, remek Mortlach single maltot - Mortlach Murray McDavid 1990. Ez a 13 éves single malt sherry hordóban érlelődött, és meglepő módon eléggé rossz pontszámot kapott Jim Murray-től 2005-ös Whisky Bibliájában. Kíváncsi lennék miért? A Mortlach általában egy testes, édes, fűszeres, kiegyensúlyozott, gyümölcsös maláta whisky, amelyen érezni a sherry hatását. Az általam kóstolt Mortlachban ezenfelül éreztem malátás ízeket, valamint az igen hosszantartó, meleg, telt lecsengés is lenyűgözött. Őszintén megvallva számomra ez a whisky felidézi a téli gyümölcskenyerek karácsonyi hangulatát. Szem becsuk, egy korty Mortlach, és máris rám törnek a karácsonyi emlékek ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home