March 19, 2007

Cooley


I have found a small franchise store in Budapest, where any sort of liqueurs but even some Scotch and Irish whisk(e)ys are on sale directly from barrels. Strange, huh? At least unusual to buy whisky from barrels outside of Scotland. But it's possible. The store belongs to some sort of Swiss franchise. Anyway, I bought a pint of Cooley as it is not available in any format in Hungary. For decades, the only Irish that could be found around the world was Jameson and Bushmills. Since the begining of the 90ies, Tullamore Dew is back. But in the meantime, Cooley was re-established without any noise in 1989. The only Irish distillery which uses double distillation. It was surprising for me that any whiskey under the name Cooley is sold as in the past there was no whiskey called Cooley on the market. The Cooley distillery produced however such famous old brands like The Tyrconnel Irish single malt, or Connemara, or the two grain whiskeys, Locke's and Kilbeggan, or the slightly peated Inishowen, and finally the unique Miller's Special Reserve. But no whiskey called Cooley so far. It should be a mistake from the franchise to sell Cooley without mentioning the brand name. Or I have just missed the official release of Cooley from the Cooley distillery? The whiskey was however bright pale golden in colour, light parfumy fragranced, not oily at all, but easy to swallow without any harsh feeling left behind. Good for beginners or ladies.

Találtam egy kis franchise boltot Pesten, ahol mindenféle likőrök és keserűk kaphatók, de még skót maláta és ír whiskeyk is, közvetlenül hordóból csapolva. Fura, mi? Mindenesetre szokatlan dolog whiskyt venni hordóból Skócián kívűl. Ám mégis lehetséges. Az üzlet amúgy valami svájci franchise-hálózat részeként működik. Na de, ha már ott jártam, akkor vettem is rögtön egy fél liter Cooley-t, mert ezt amúgy nem kapni Magyarországon. Évtizedeken keresztül csak a Jameson és a Bushmills ír whiskeyk léteztek a világon. Aztán a 90-es évek elején először visszatért a Tullamore Dew, miközben szép csendben a Cooley lepárlót is helyreállították 1989-ben. Az egyetlen ír whiskey-lepárlót, amely csak kétszeresen desztillál. Az mindenesetre igencsak furcsa volt, hogy Cooley néven whiskey kapható, mert eddig a lepárló ilyen néven sehol sem árulta whiskeyjét. A Cooley készített viszont olyan nagyhírű whiskeyket mint a The Tyrconnel ír maláta whiskey, vagy a Connemara, vagy akár két gabona-whiskeyje a Locke's és a Kilbeggan, vagy az enyhén tőzeges Inishowen, végül a különleges Miller's Special Reserve. De soha egy csepp whiskey sem hagyta el az üzemet Cooley néven. Szerintem a franchise boltocska simán elhibázta a nevet vagy egyszerűen fogalmuk sincs, hogy a Cooley főzdéből mit is árulnak. Vagy én aludtam át a Cooley lepárló Cooley néven forgalmba hozott whiskeyjének hivatalos bevezetését? Hogy a whiskeyről is írjak: világos sápadt aranyszínű, könnyedén parfűmös illattal, egyáltalán nem olajos, viszont selymesen és észrevételnül csúszik nem hagyva maga után semmilyen alkoholos égető utóízt. Whiskeyvel ismerkedő kezdőknek ajánlom vagy hölgyeknek.

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Szerintem az a gond az ilyen hordós kiméréssel, hogy nem lehetsz benne biztos, mit is kapsz valójában. Persze én is ismerem ezt a boltot és azt feltételezem, hogy megbízható forrásból vásárolják a valódi terméket, de mégis. Pláne, hogy a pontos típusát maguk sem ismerik ...
Egy kicsit fura is együtt látni a whiskeys 'hordót' az olajos, balzsamecetes, stb mintákkal ...
Szerintem aki whisky-t akar venni (inni) az nem ide megy vásárolni ...
Azért érdekes, mindenképpen ...

1:01 PM  

Post a Comment

<< Home