Blended Quest #1 The Famous Grouse
I held recently a short presentation about the whiskies of the world when I had to explain the difference between Single Malt Scotch and Blended whiskies. At our last Whisky Club we have tasted four Scotch Blended whiskies which are not so popular and widely available in Hungary. When I was preparing for the tasting, I have just recognized that the Blended whiskies are somehow scorned by the whisky-beginners. Therefore I decided to start a quest of Blended whiskies. Oceans of tasting notes are available for Single Malt Scotch in books and on the internet, but less for the Blended Scotch. So let's start with one of the most famous one: The Famous Grouse. William B. Gloag started blending whiskies in Perth, Scotland in 1820. He gave the name of Grouse Brand to his whisky and decided to use a handsome grouse as a symbol, because ha targeted mainly the hunters on the Highland. Today The Famous Grouse is the number one Blended Scotch in Scotland and England. Its character is given by Glenrothes, Tamdhu and The Macallan blended together with North British and Cambus grain whiskies. It is a very elegant and balanced whisky in nose and taste. The first smell of it feels like some warm highland summer breeze blowering the sweet scent of a flowery meadow. Its taste is intensive and long, grainy, malty aroma with a tiny little hint of smoke. It is lingering for long moments.
Nemrégiben tartottam egy whisky-bemutatót, ahol a világ whiskyjeinek különbözőségéről, azonbelül is főként a maláta és blended (kevert) whiskyk különbségeiről magyaráztam. A hét elején tartott Whisky Klub rendezvényünkön pedig négy, Magyarországon alig kapható és kevésbé ismert blended whiskyt kóstoltunk. A bemutatóra való felkészülés közben jöttem rá, hogy a kezdő whisky-rajongók mennyire lenézik a blended whiskyket. Ezért úgy döntöttem, hogy belekezdek itt a blogon egy Blended Whiskyk sorozatba. Könyvekben és az interneten ugyanis kismillió maláta whisky leírása, ízjellemzője olvasható, miközben blended whiskyké alig. Akkor kezdem az egyik leghíresebbel: The Famous Grouse. William B. Gloag 1820-ban Perth-ben kezdett whiskyket házasítani. Ő volt e whisky atyja, ő választotta a jópofa nyírfajdot jelképnek és adta whiskyjének a Grouse Brand nevet a felföldi vadászok kedvéért. Mára a The Famouse Grouse Skócia és Anglia elsőszámú blended whiskyje. A Glenrothes, Tamdhu, The Macallan maláta whisky trió adja jellegét, keverve a North British és Cambus gabona whiskykkel. Nagyon elegáns és kiegyensúlyozott ital. Édes, enyhén csípős, fűszeres, speyside-i fülledt-meleg, virágos illat. Intenzív hosszú, száraz gabonás-malátás íz, egészen parányi füsttel. Hosszú pillanatokig tartó lecsengéssel a végén.
Nemrégiben tartottam egy whisky-bemutatót, ahol a világ whiskyjeinek különbözőségéről, azonbelül is főként a maláta és blended (kevert) whiskyk különbségeiről magyaráztam. A hét elején tartott Whisky Klub rendezvényünkön pedig négy, Magyarországon alig kapható és kevésbé ismert blended whiskyt kóstoltunk. A bemutatóra való felkészülés közben jöttem rá, hogy a kezdő whisky-rajongók mennyire lenézik a blended whiskyket. Ezért úgy döntöttem, hogy belekezdek itt a blogon egy Blended Whiskyk sorozatba. Könyvekben és az interneten ugyanis kismillió maláta whisky leírása, ízjellemzője olvasható, miközben blended whiskyké alig. Akkor kezdem az egyik leghíresebbel: The Famous Grouse. William B. Gloag 1820-ban Perth-ben kezdett whiskyket házasítani. Ő volt e whisky atyja, ő választotta a jópofa nyírfajdot jelképnek és adta whiskyjének a Grouse Brand nevet a felföldi vadászok kedvéért. Mára a The Famouse Grouse Skócia és Anglia elsőszámú blended whiskyje. A Glenrothes, Tamdhu, The Macallan maláta whisky trió adja jellegét, keverve a North British és Cambus gabona whiskykkel. Nagyon elegáns és kiegyensúlyozott ital. Édes, enyhén csípős, fűszeres, speyside-i fülledt-meleg, virágos illat. Intenzív hosszú, száraz gabonás-malátás íz, egészen parányi füsttel. Hosszú pillanatokig tartó lecsengéssel a végén.
Labels: Blended Quest, Scotch Blends, Tasting Notes
0 Comments:
Post a Comment
<< Home