Bourbon whiskey: Basic definition
Straight Kentucky Bourbon takes its name from Bourbon county, Kentucky from where the whiskies headed down the Ohio and Mississippi rivers to New Orleans. Barrels shipped from the county's ports were stamped with the county's name and Bourbon and whiskey soon became synonymus. There are strict laws governing just what a Bourbon must be to be labelled as such. For example, at least 51% of the grain used in making whiskey must be corn (most distillers use 65 to 80 percent corn). Bourbon must be aged for a minimum of two years in new, white oak barrels that have been charred to darken the wood and to caramelise some of the natural sugars in the oak. It is from this wood that Bourbon takes all its colour and much of its flavour. Nothing can be added at bottling to enhance flavour, add sweetness or alter colour. Though technically Bourbon can be made anywhere, Kentucky is the only state allowed to put its name on the bottle. And as Kentucky distillers are quick to point out, Bourbon is not Bourbon unless the label says so.
A bourbon whiskey nevét Kenutcky állam Bourbon megyéjéről kapta, ahonnan annak idején leúsztatták a whiskeys hordókat az Ohio és Mississippi folyókon egészen New Orleans-ig. A megye kikötőiből indított whiskeys hordókra rápecsételték a megye nevét, így Bourbon és whiskey egy idő után egy és ugyanazt jelentette. Manapság már szigorú előírások szabályozzák, hogy milyen címkén szerepelhet a bourbon whiskey megnevezés. A bourbon whiskey készítéséhez felhasznált gabonának például legalább 51%-a kukorica kell legyen (a legtöbb lepárló ennél többet, 65-80% kukoricát használ). A bourbon whiskeyt legalább 2 évig kell újonnan, fehér tölgyből készített fahordóban érlelni, amely hordót használat előtt ki kell égetni, hogy a fa megsötétedjen, valamint hogy a tölgyfában található kevés cukor karamelizálódjon. A bourbon whiskey valójában a hordótól nyeri színét és aromájának jelentős hányadát. A palackozás során semmilyen olyan anyagot nem lehet az italhoz adni, ami befolyásolná akár az ízét, akár a színét vagy illatát. Bár bourbon whiskeyt ílymódon bárhol elő lehetne állítani, ám Kentucky az egyetlen állam, aki feltüntetheti nevét a címkén. Így, ahogy a kentucky-i lepárlómesterek mondják, a bourbon whiskey nem igazi bourbon whiskey, ha nincs a címkéjén ez az elnevezés.
A bourbon whiskey nevét Kenutcky állam Bourbon megyéjéről kapta, ahonnan annak idején leúsztatták a whiskeys hordókat az Ohio és Mississippi folyókon egészen New Orleans-ig. A megye kikötőiből indított whiskeys hordókra rápecsételték a megye nevét, így Bourbon és whiskey egy idő után egy és ugyanazt jelentette. Manapság már szigorú előírások szabályozzák, hogy milyen címkén szerepelhet a bourbon whiskey megnevezés. A bourbon whiskey készítéséhez felhasznált gabonának például legalább 51%-a kukorica kell legyen (a legtöbb lepárló ennél többet, 65-80% kukoricát használ). A bourbon whiskeyt legalább 2 évig kell újonnan, fehér tölgyből készített fahordóban érlelni, amely hordót használat előtt ki kell égetni, hogy a fa megsötétedjen, valamint hogy a tölgyfában található kevés cukor karamelizálódjon. A bourbon whiskey valójában a hordótól nyeri színét és aromájának jelentős hányadát. A palackozás során semmilyen olyan anyagot nem lehet az italhoz adni, ami befolyásolná akár az ízét, akár a színét vagy illatát. Bár bourbon whiskeyt ílymódon bárhol elő lehetne állítani, ám Kentucky az egyetlen állam, aki feltüntetheti nevét a címkén. Így, ahogy a kentucky-i lepárlómesterek mondják, a bourbon whiskey nem igazi bourbon whiskey, ha nincs a címkéjén ez az elnevezés.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home