June 02, 2005

Small-batch Bourbons

If Bourbon is the appellation wine of American whiskey, then small-batch Bourbons are the grand crus of Bourbons. These superpremium, high-cost spirits should not be confused with Single Malt Scotch, which simply denotes a Scotch from a single distillery that has not been blended with neutral spirits or whiskies from other distilleries. Since no Bourbon is blended, it would all qualify under Scottish law as single malt. As the name implies, small-batch Bourbons are whiskies from a "batch" of barrels that have been mixed or mingled, as the distillers say, prior to bottling. For a common brand of American whiskey, the mingling batch could be as many as 200 barrels or more. In contrast, a mingle for a small-batch might be 20 barrels or fewer - Maker's Mark, for example, is produced in small batches of only 19 barrels.

Ha a bourbont az amerikai whiskeyk megnevezésének tekintjük, akkor az ún. small-batch (kis mennyiségben előállított) bourbon whiskeyk a bourbon kategória "grand cru" képviselői. Ezek a kimagasló minőségű, magas előállítási költségű italok nem keverendők össze a single malt skót whiskyvel, amely mindig egy adott skóciai lepárló üzem házasítás/keverés nélkül előállított árpamalátából készült whiskyjét jelenti. Mivel egyik Bourbon sem házasított whiskey, így a skót szabályok szerinti akár "single malt"-nak is lehetne nevezni (ha Skóciában készülne). Ahogy elnevezése is mutatja, "small-batch" bourbon olyan whiskeyt takar, amelyet közvetlenül palackozás előtt kevernek össze kisebb adag hordó whiskeykből. Egy hétköznapi amerikai whiskey-márka esetében kb. 200 vagy még több hordónyi ugyanolyan whiskey jelenti azt az adagot, amelyet palackozás előtt összekevernek. Ezzel szemben, egy "small-batch" bourbon esetében ez az adag nem több mint 20 hordónyi whiskey - a Maker's Mark esetében például csak 19 hordónyit kevernek össze.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home