May 24, 2005

Benromach 21 YO Tokaji Finish

Benromach Distillery, owned and managed by Gordon & MacPhail, is on the outskirts of Forres. Benromach was established in 1895 as Scotch whisky merchant, but was closed under the ownership of United Distillers in 1983. Having lain silent for a number of years, Benromach was bought in 1993 and re-opened in 1998 by Gordon & MacPhail.
Hungary lays claim to one of the great classic dessert wines of the world - the unique Tokaji. This fascinating wine has a rich history and was once the most sought-after wine in the world, and was celebrated by royalty and poets. Its vinification method has been codified since 1630. Tokaji is the oldest sweet botrytised wine in the world, more than a century before the great German dessert wines and two centuries before Sauternes. The best-known style of Tokaji is known as Aszú. Two local grape varieties are used in the making of Tokaji - Furmint and Hárslevelű. The grapes are hand harvested and selected, berry by berry. And their weight is measured using wooden hods of 25kg called 'puttonyos'. The number of 'puttonyos' determines
the sweetness of the finished wine. After the maceration, the wine is aged in barrels for a number of years, before being bottled in the traditional 50cl bottle.
The Benromach 21 YO Tokaji Finish single malt Scotch whisky is first filled in sherry casks, then re-filled for 6 months in Tokaji casks, which originate from Château Dereszla (situated in the heart of the Tokaj vineyard in north-east Hungary). The whisky gets a golden brown colour from both the sherry and Tokaji casks. The Tokaji casks also enhance the fruit elements of the whisky: its scent is sweet with some fermented fruits coming thru. A smooth, rich and rounded whisky, sweet on the palate, a bit winey. It also has long sweet, fruity finish.

A Benromach Distillery a Gordon & MacPhail független palackozó tulajdonában és vezetése alatt működik Forres városka külterületén. 1895-ben alapították az üzemet mint whisky-kereskedést, ám 1983-ban az akkori tulajdonos United Distillers bezárta. Tíz évnyi szünet után az üzemet 1993-ban előbb megvásárolta, majd 1998-ban újra megnyitotta a Gordon & MacPhail.
Magyarország tudhatja magáénak a világ egyik legnagyszerűbb desszert borát - a különleges Tokaji aszút. E bornak gazdag története van, valaha a királyok és költők legkeresettebb bora volt. Készítését először 1630 körüli krónikák említik. A Tokaji a világ legrégebb óta készített aszúbora, több mint száz évvel előzte meg a híres német desszert borokat és kétszáz évvel a Sauternes-t. A Tokaji a Furmint és Hárslevelű szőlőkből készülő, kézzel szüretelt és válogatott aszúbor, melyet 25 kg-os 'puttonyokban' adagolnak. Minél több 'puttonyos' az aszú, annál édesebb. Az előkészítés után néhány évig fahordókban érlelik, majd félliteres palackokba töltik.
A Benromach 21 YO Tokaji Finish single malt skót whiskyt először sherry-s hordókban, majd 6 hónapig Tokaji aszús hordókban érlelik. E hordók a tokaji Dereszla borászatból származnak. A sherry-s és Tokaji aszús hordóktól a whisky aranybarna színt kap. A Tokaji hatása, hogy kiemeli a whisky gyümölcsös aromáját, már illatában is érződik a túlérett gyümölcsök jellegzetes illata. Lágy, ám telt és komplex whisky, kiérezni belőle az édesbor ízét, hosszú édesen gyümölcsös lecsengéssel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home