How to describe whisky taste?
Sceptics think the words that tasters use to describe foods and beverages are absurd. They almost always object to such descriptions as "the florid rush of overripe wild strawberries", and if they're never experiences those conditions, who can say they're wrong? Palate differ tremendously, and so do people's abilities to describe feelings and flavours. However, some of the fancier words used in tasting descriptions are founded in reality and shouldn't be discounted simply because they sound a bit over the top. A whisk(e)y can be woody (it ages in a wooden cask), smoky (the cask is charred, or grain is dried on peat fire), feature oaky (from the oak barrels are made from) or be grainy (as whisk(e)y is made from grain, after all). Rhododendron might be difficult to track, and the scent of lilies of the valley during a spring thunderstorm might not apply to all tasters's sense memories, but for some people, at least, it's real. Some 'standard' words, which are commonly used to describe flavours and aromas that can be found in whiskies, are stated in whisk(e)y books. Read them over to get a feel what you're looking for, and then ignore them completely. You're the taster, and you're right.
Vannak kétkedő emberek, akik szerint az ételek és italok ízének, aromájának leírásához használt szavak nevetségesek. Ők majdnem mindig kifogásolják az olyan leírásokat mint "a túlérett vadeper feltűnően jellegzetes íze", és ha ők ezt az ízt még ezt valóban nem éreztek, akkor igazuk is van. Az ízlelés képessége, csakúgy mint az érzések és ízek leírásának képessége, emberenként változó. Ugyanakkor használunk olyan díszes kifejezéseket az ízek leírására, amelyek valóságosan léteznek, így értelmetlen lenne nem használni őket csak azért, mert egy kicsit szokatlanok vagy túlerőltetettek. Egy whisk(e)y lehet fa-ízű (hiszen fa hordóban érlelődik), lehet füstös (a kiégetett hordótól vagy a tőzegen szárított gabonától), jellegzetesen tölgyfa-ízű (mivel a hordók tölgyfából készülnek) vagy lehet gabona-aromájú (végtére is a whisk(e)y gabonából készül). A rododendron illatát nehéz lehet beazonosítani és a tavaszi zápor áztatta skót völgyben virágzó liliomok illata sem minden whisky-fogyasztó számára ugrik be elsőre, de néhány ember számára ez legalább valóságban létező jelenség. Néhány általános whisky aromát leíró kifejezést általában tartalmaznak a jobb whisky-könyvek is. Ezeket érdemes végigolvasni, azután lehetőleg elfelejteni. Elvégre mindig annak van igaza, aki kóstolja a whiskyt, nem pedig annak, aki beszél róla.
Vannak kétkedő emberek, akik szerint az ételek és italok ízének, aromájának leírásához használt szavak nevetségesek. Ők majdnem mindig kifogásolják az olyan leírásokat mint "a túlérett vadeper feltűnően jellegzetes íze", és ha ők ezt az ízt még ezt valóban nem éreztek, akkor igazuk is van. Az ízlelés képessége, csakúgy mint az érzések és ízek leírásának képessége, emberenként változó. Ugyanakkor használunk olyan díszes kifejezéseket az ízek leírására, amelyek valóságosan léteznek, így értelmetlen lenne nem használni őket csak azért, mert egy kicsit szokatlanok vagy túlerőltetettek. Egy whisk(e)y lehet fa-ízű (hiszen fa hordóban érlelődik), lehet füstös (a kiégetett hordótól vagy a tőzegen szárított gabonától), jellegzetesen tölgyfa-ízű (mivel a hordók tölgyfából készülnek) vagy lehet gabona-aromájú (végtére is a whisk(e)y gabonából készül). A rododendron illatát nehéz lehet beazonosítani és a tavaszi zápor áztatta skót völgyben virágzó liliomok illata sem minden whisky-fogyasztó számára ugrik be elsőre, de néhány ember számára ez legalább valóságban létező jelenség. Néhány általános whisky aromát leíró kifejezést általában tartalmaznak a jobb whisky-könyvek is. Ezeket érdemes végigolvasni, azután lehetőleg elfelejteni. Elvégre mindig annak van igaza, aki kóstolja a whiskyt, nem pedig annak, aki beszél róla.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home