August 18, 2008

Whisk[e]y blogz

It's time to write a short post about the whisk[e]y blogosphere. Not only about me, myself and I. But also about some of my fellow whisk[e]y-bloggers around the world, who did serious efforts in the past one year to promote whiskies via private blogs. It is also important, because there are only a few whisky magazines available online.
There are two of the ultimate whisky blogs: Serge's Whiskyfun and Kevin's The Scotch Blog. But there are others have been coming up in the past one year. John Hansell's 'What does John know?' started a year ago and became one of the major source of whiskynews on the web. Dr.Whisky became popular with his daily whisky-test giving more than the usual boring whisky tasting notes. Nonjatta has been just recently re-designed, and became the most comprehensive source of Japanese whiskies. Whiskygrotto has also got some facelift, and became a source of interesting whisky news from the world of whisky companies and whisky freaks.
It seems it is time to re-consider what is the aim of my whisk[e]yblog. So, now I go down into the machine room re-boot, re-set, re-design and try to suprise you with something pretty new in the world of whisk[e]y-blogging.

Itt az ideje, hogy írjak egy rövid bejegyzést a whisk[e]y-blogoszféráról. Nemcsak magamról, saját blogomról, hanem azokról a "társ" whisk[e]y-blogokról, akik különösen az elmúlt egy évben óriásit léptek előre a whiskyk népszerűsítésében. Azért is fontos ez, mert whisky magazin csak tán 2-3 érhető el online.
Van két whisky-orákulum: Serge Whiskyfun blogja és Kevintől a The Scotch Blog. Megkerülhetetlenek, ha whiskykről van szó és utánozhatatlanok, ha whiskyblogokról van szó. Feljövőben viszont egy második hullám. John Hansell "What does John know?" blogja kb egy éve indult és azóta az egyik legjobb whiskyipari információforrás lett. Dr. Whisky a szinte napi rendszerességgel kiadott whiskykóstolási eredményeinek köszönhetően vált sikeressé, mely kóstolási leírások nélkülözik a régi ún. tasting notes kliséket. A Nonjatta blog is nemrégiben újult meg és vált a japán whiskyk legátfogóbb szakértőjévé. A Whiskygrotto is átesett egy design faceliften és ontja magából a vállalatok által kiadott és mindenféle whisky-bolondságokról szóló híreket.
Úgy tűnik, annak is eljött az ideje, hogy átgondoljam mi célból és miről szeretnék írni saját whisk[e]yblogomon a jövőben. Ezért most leköltözöm a gépházba, hogy újraépítsem, átszervezzem és új designnal, új tartalommal frissítsem a blogot és hozzak új színt a whisk[e]yblogok világába.

Labels:

August 12, 2008

Some whisk[e]y tasting for YachtLife Magazine

Írtam már néhány cikket a whisk[e]ykről a YachtLife című negyedévente megjelenő magyar-angol nyelvű magazinba. A cikkeket is felteszem majd ide a blogra, de előbb egy kis kedvcsináló a whisk[e]y-ajánló részből.

The Arran Malt Tokaji Finish 10 éves maláta whisky
Egy kis sziget Skócia dél-nyugati részén, amelyen egyetlen lepárló üzem működik. Az üzem bátor kezdeményezése, hogy tokaji boros hordókban való érleléssel kísérletezik. A tokaji hordónak köszönhetően ez a whisky édes, gyümölcs illatú, gazdag ízű, amelyben enyhe citrusosság enyhíti a sziruposan édes desszertbor karaktert.

Laphroaig 10 éves maláta whisky
A híres Islay szigetének egy legkedveltebb lepárló üzeme a Laphroaig. Whiskyje igen tőzeges, karakterében füstös, jódos, száraz. Csak rutinos whiskykedvelőknek ajánlott, mert aki először kóstol whiskyt életében, annak könnyen elveheti a kedvét minden további próbálkozástól.

Elijah Craig 12 éves bourbon whiskey
Az egyik legelső név a bourbon whiskeyk között. Ritkaság számba megy, hogy egy alapvetően kukoricából készített és frissen kiégetett új tölgyfahordóba töltött whiskey-t 12 évig érleljenek. A kukorica édessége és lágysága könnyen tönkretehető az új hordó csersavas, túlzottan vaníliás hatásával. Az Elijah Craig viszont éppen a határig érlelt.


I have written some articles about whisk[e]ys for the quarterly issued bilingual YachtLife Magazine. I will also post the articles soon, but let's see first some whisk[e]ys for tasting.

The Arran Malt Tokaji Finish 10-year-old malt whisky
There is a little island at the southwestern part of Scotland with a single distillery. The innovation of the place are the experiments of maturing the whisky in casks of Tokaji wine. Due to the Tokaji cask the whisky gets fruity smell and rich flavour with a tiny citrus easing the syrupy sweet dessert wine character.

Laphroaig 10-year-old malt whisky
The most famous distillery of Islay Island is Laphroaig. Its whisky has an intensive dry character of peat, smoke and iodine. It’s advised only for real whisky drinkers, because those who taste the whisky for the first time, this type can cut the adventurous mood easily.

Elijah Craig 12-year-old bourbon whiskey
This is one of the best bourbon whiskeys. It isn’t common at all to maturate for 12 years a corn-based whiskey in freshly burned new casks. The sweet and smooth taste of corn can be easily destroyed by the tannin and vanilla character of the new cask. Elijah Craig is however matured just until the limit.

Labels: ,