February 19, 2006

Bourbon Ageing

A Bourbon-ageing warehouse is a large rectangular structure, eight or more stories high, built of traditional post-and-beam cosntruction, sided and roofed with tin, with a neat row of small windows along each story. Inside, each floor is divided into three tiers of ricks, with each rick holding a row of barrels, extending broadside from a narrow passage down to the centre of the building. Most distilleries prefer to build their warehouses on hilltops, so they are fully exposed to seasonal changes. With their massive size and stark lines, they can dominate the landscape for miles.
Single-barrel and small-batch Bourbons are aged for at least six years, some for longer. Few spend too long in the barrel, because the oak will eventually overpower all the flavours.
Traditionally, distilleries rotated barrels during ageing, so that each spend a given time at the various temperature and humidity levels in the warehouse. But the practice has been largely abandoned due to the cost of maintaining the unused space needed for movement and the amount of labour involved.

A Bourbon whiskey raktárházai hatalmas, négyszögletes, 8 vagy még több emeletes gerenda-épületek, kívülről és tetejükön bádogborítással, valamint keskeny ablaksorral minden emeleten. Belül minden emeleten 3 sorban állnak a hordók, a sorok között épphogy keskeny átjárást hagyva az épület közepe felé. A lepárlók többsége szereti dombtetőkre építeni raktárházait, kitéve így az érlelődő whiskeyt az időjárás évszakok szerinti különböző hatásainak. A hatalmas épületek már messziről észrevehetően uralják a tájat. A "single-barrel" és a "small-batch" bourbon whiskeyk minimum 6 évig érlelődnek, néha ennél is tovább. Csak keveset hagynak igazán hosszú évekre a hordóban, mert a tölgy egy idő után túl nagy befolyással lesz a whiskey karakterére.
A hagyományok szerint a lepárlók az érlelés során rotálták a hordókat, ílymódon mindegyik eltölthetett valamennyi időt a raktár különböző hőmérsékleti és páraviszonyai között. Ezt a módszert azonban már csak igen kevesen alkalmazzák egyrészt a gazdaságos helykihasználás, másrészt pedig a munkaerő jobb kihasználása miatt.